Vijesti » Vijesti iz Saveza » Seminar za voditelje UŠŠ - trijumf struke

Seminar za voditelje UŠŠ - trijumf struke

Image - Seminar za voditelje UŠŠ - trijumf struke

Hrvatski školski športski savez po prvi puta je u svojih pet godina postojanja, organizirao stručni skup. Dileme nije bilo – govori Stjepan Crnokić, stručni suradnik u HŠŠS-u , - organizirat ćemo seminar koji će na zavidnoj stručnoj razini kao glavnu temu imati Univerzalnu športski školu. Taj vrijedan program koji se provodi, sad već petu godinu zaredom, vapi za stručnom potporom.  Zamisao se polako počela pretvarati u stvarnost. Vrijedni  radnici Hrvatskog školskog športskog saveza su uz veliku pomoć Agencije za odgoj i obrazovanje te,Kineziološkog fakulteta organizirali 19. i 20. studenoga seminar za voditelje Univerzalne športske škole. Seminar je održan na Kineziološkom fakultetu i trajao je dva dana, 19. i 20. studenoga 2011. Prvog dana, u subotu, velika amfiteatralna dvorana bila je pretijesna da primi sve voditelje koji su došli poslušati renomirane predavače.

Na seminar je došlo 205 voditelja iz 20 županija Republike Hrvatske.Za  voditelje koji su doputovali iz udaljenijih krajeve Hrvatski školski športski savez je organizirao i platio hotelski smještaj. Nakon prvog radnog dana, u Hotelu I bila je organizirana svečana večera za sve sudionike seminara na kojoj su imali prilike dodatno raspraviti najzanimljivije teme, ali i družiti se i popričati o neobaveznim temama.

Voditeljima i  predstavnicima županijskih športskih saveza prije početka seminara obratio se dekan Kineziološkog fakulteta prof. dr.sc. Igor Jukić. Dekan je naglasio važnost univerzalne športske škole ali i stalnog nastojanja da se voditelji koji rade s djecom kontinuirano usavršavaju. Voditelje je u ime Agencije za odgoj i obrazovanje pozdravila Sandra Višković, viša savjetnica za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, apostrofirajući važnost rada s djecom od 6 - 10 godine života. Predsjednik HŠŠS-a Nikola Perković prisutne je pozdravio i upozorio ih na činjenicu da se nakon pet godina rada mora na trenutak zastati i dobro ocijeniti rad i postignuća koja su iza nas, ali i dobro odrediti nove ciljeve koji se nalaze pred svima nama.

Prvi dan – iz bilježnice stručnjaka

Voditeljima su se prvog radnog dana seminara obratili ljudi iz prakse koji su govorili o specifičnostima  rada i načinima na koji se taj program realizira u praksi. O tome su govorili Stjepan Crnokić,  Josipa Polančec,  Josip Mrgan i Davor Juriša. Riječ je o stručnjacima s desetljećima dugim iskustvom koji su s kolegama podijelili vrijedne informacije.

Posebno je zanimljivo bilo predavanje Sandre Višković, više savjetnice za tjelesnu i zdravstvenu kulturu Agencije za odgoj i obrazovanje. Gospođa Višković više je nego jasno obrazložila važnost  planiranja i programiranja, odnosno obveze izrade plana i programa rada. Taj papir na kojem piše što ćete raditi – ističe Višković, - jedini  je dokaz vašeg rada. Ta papirologija, kako je kolege vole nazivati, vaša je stručna ali i zakonska obveza – zaključila je Višković.

U drugom dijelu  rada seminara na redu su bili znanstvenici s Kineziološkog fakulteta. Skupu se obratila docentica maja Horvatin Fučkar  koja govorila o primjeni igara u sportskim programima. Posebno je interesantno predavanje pripremila  asistentica Sanja Šalaj. U njenom predavanju  jasno je prikazano da u motoričkom razvoju djeteta postoje iznimno važe , senzitivne faze na koji svaki voditelj koji se bavi radom s djecom uzrasta 6 - 11 godina, jednostavno mora znati. Na kraju šećer. Profesor Boris Neljak na svoj je osebujan način pojasnio proces  motoričkog učenja i  primjenu vertikalne umreženosti  programskih sadržaja.  

Drugi dan – Vježbanje uživo

Zanimljivost ovog skupa je u činjenici da se seminar iz učionice preselio u sportsku dvoranu. Četiri vrsna predavača, praktičara pokazali su u živo kako se primjenjuju vježbe i metodički postupci u radu s djecom uzrasta od 6- 11- godina. Tomislav Krstičević (KIF), prikazao je gimnastičke vježbe, Tomislav Pisačić (Hrvački klub INAS) dao je sjajan prikaz vježbi koje se koriste u hrvanju. Stjepan Crnokić prikazao je nekoliko vježbi kojima se razvijaju motoričke sposobnosti  djece i na kraju nevjerojatno zanimljiv spoj ritma, glazbe i nogometa. Tamara Despot , kondicijska trenerica u nogometnoj školi prikazala je da se mali nogometaši sasvim sjajno snalaze s ritmom, aerobikom i plesom.

Na kraju praktičnog dijela seminara voditeljima univerzalnih sportskih škola obratio je predsjednik Hrvatskog školskog športskog saveza gospodin Nikola Perković, prof.

 

 

Razmišljanja sudionika seminara:

Igor Miličević, profesor TZK, OŠ August Cesarec, Ivankovo

Seminar je u potpunosti uspio. Održan je u pravo vrijeme, jer nakon pet godina rada univerzalne športske škole došao je zaista u pravi čas. Prvi dan je bio odličan. Puno se toga čulo i vidjelo, no drugi dan kada smo u dvorani vidjeli  vježbe koje su kolege predstavile, to je bilo nešto u čemu sam istinski uživao. Ipak nama, tjelesnjacima je vježba milija.  Odličan seminar, jedna od bolji na kojima sam bio.

Jasna Popić, profesor TZK, OŠ Turnić , Rijeka

Jako, jako dobar skup, osobito onaj praktični dio. Pravo osvježenje za nas, s iskustvom  koji se vremenom  zatvaramo u svoje zidove, da se na primjeru osvjedočimo da može i drugačije.  Upravo taj praktični dio najvrjednije je što smo na skupu dobili. Pa, i kad je riječ o piskaranju i dokumentaciji, naučili smo da je i ona važna, jer kvalitetan i na pripremi utemeljen rad, jamac je uspjeha.

Ilija Jurendić, profesor TZK, OŠ Malešnica, Zagreb

Sjajan skup u kojem sam maksimalno uživao. Sinergija iskustva, znanosti i nevjerojatne želje da se nauče nove stvari. Zanimljivo je da su drugog dana seminara došli gotovo svi sudionici iako im je organizator već prvog dana podijelio potvrde o sudjelovanju. Mogli su i ne doći. Bravo kolege i čestitke svima!

Video snimke praktičnog dijela seminara za voditelja UŠŠ.

1. Pripremne vježbe za sportsku gimnastiku

dr.sc. Tomislav Krstičević, Kineziološki fakultet

2. Hrvanje kao programski sadržaj u UŠŠ

Tomislav Pisačić, prof.

3. Razvoj motoričkih sposobnosti djece starosti 6 -10 godina

Stjepan Crnokić, prof.

4. Specifično orijentirani koordinacijski sadržaj u treningu mladih nogometaša

Tamara Despot, prof.

 

-->