Vijesti » Vijesti iz Saveza » Priča o uspjehu rukometašica iz Đakova

Priča o uspjehu rukometašica iz Đakova

Image - Priča o uspjehu rukometašica iz Đakova

Priču o usponu i uspjehu rukometašica iz gimanzije A.G.Matoš iz Đakova, koja će po drugi puta predstavljati Hrvatsku na Svjetskom školskom rukometnom prvenstvu donosi portal djakovo.hr, a mi ju ovim putem prenosimo u cijelosti.

Sve je počelo u Varaždinu

Prije nešto više od dvije godine započela je lijepa sportska školska priča čiji su inicijatori bili profesorica Mirela Šunda i tadašnji ravnatelj Miro Šola, dvojac koji je s puno entuzijazma krenuo u kup natjecanje školskih sportskih društava u Republici Hrvatskoj. Na završnici natjecanja đakovačke rukometašice pobjedama protiv Sinjanki i Čakovčanki izborile su pravo nastupa, kao hrvatska reprezentacija, na Svjetskom rukometnom prvenstvu koje je 2012. godine održano u Varaždinu.

U društvu svjetskih velesila koje su u Varaždin poslale redom sportske gimnazije, a neki čak i reprezentacije država, Đakovčanke su u konkurenciji 20 ekipa osvojile deseto mjesto pobjedivši Belgiju, Srbiju i Poljsku te pruživši veliki otpor rukometnim velesilama Brazilu (kasnije svjetske prvakinje), Šveđankama i reprezentaciji cijele Turske. Tih dana u i oko đakovačke ekipe (ujedno i hrvatske reprezentacije) vladao je neviđeni entuzijazam: svakodnevno je jedan autobus učenika i profesora putovao u Varaždin dajući podršku igračicama i vodstvu (rekorder je bio sada umirovljeni profesor Vinko Slišković koji je svih sedam dana putovao u Varaždin, a profesorica Vesna Tomić u Varaždinu je bila čak pet puta). Malu stručnu ekipu činili su profesorica Mirela Šunda i dugogodišnji vrhunski đakovački rukometaš Ivan Šunda koji su iz svoje ekipe izvukli maksimum.

Dominaciju u ženskom školskom rukometu Đakovčanke su nastavile i u sljedeće dvije godine kada su na državnim prvenstvima osvajali prva mjesta što im je omogućilo i ovogodišnje sudjelovanje na svjetskoj rukometnoj smotri. Učenice đakovačke gimnazije, sa svojom profesoricom Mirelom Šundom predsjednikom Hrvatskoga školskoga sportskoga saveza Nikicom Perkovićem i vanjskim suradnikom Saveza Josipom Košutićem,   ponovo će u Turskoj predstavljati hrvatski školski rukomet. Po drugi puta!

Novi izazov za đakovačke rukometašice

U turskom Trabzonu od 20. do 28. lipnja održava se Svjetsko školsko rukometno prvenstvo na kojemu nastupa 23 reprezentacije, a među njime su i učenice đakovačke gimnazije. koje se nalaze u grupi "A" zajedno s Danskom, Slovačkom, B ekipom Turske (upali zbog odustajanja jedne reprezentacije), Luksemburga i Grčke. Nakon pet odigranih utakmica hrvatske reprezentativke (čitaj: Đakovčanke) krenut će u borbu za pozicije.

Mirela Šunda:  Vjerujem da možemo u borbu za medalje!

O ambicijama i očekivanjima nastupa u Turskoj profesorica Mirela Šunda komentirala je: "Nakon mjesec dana svakodnevnih, dobro i planski organiziranih priprema, odlazimo na Svjetsko prvenstvo. Sve djevojke su zdrave i potpuno spremne za izazove koji ih očekuju. Motiva ne nedostaje, sve su složne u naumu da pokažu kako su se naporno pripremale za ovo natjecanje. Igrat ćemo utakmicu po utakmicu, skupina u kojoj se nalazimo nije lagana, neke protivnice već poznajemo (Tursku s kojom smo igrale u Varaždinu). Osim toga, tu su i Dankinje za koje je poznato da dolaze iz jedne od najboljih rukometnih škola, sve ostale ekipe su nam nepoznanica, no uvjerena sam da u toj grupi možemo do prva dva mjesta koja vode u borbu za medalje. Uz hrabrost koja je vrlina ovih djevojaka, nadamo se da će nas i sportska sreća pomilovati. O konačnom rezultatu ne razmišljamo već uživamo u činjenici da je ova generacija dva puta izborila nastup u svjetskoj rukometnoj eliti.

Ovaj projekt iziskivao je i poprilična financijska sredstva, a profesorica Šunda na kraju se zahvalila sponzorima bez kojih ovoga natjecanja za đakovačke rukometašice ne bi bilo: "Zahvaljujemo se svim sponzorima koji su na bilo koji pomogli da naša ekipa ode na ovo svjetsko prvenstvo, prije svega Gradu Đakovu i Osječko-baranjskoj županiji bez čije pomoći nastup ne bi bio moguć, zaključila je voditeljica đakovačkih rukometašica kojima ovim putem čestitamo i navijamo za njih.

Piše: Djakovo.hr

-->