Vijesti » Znanost kaže » Pretilost kod djece- 1. dio

Pretilost kod djece- 1. dio

Image - Pretilost kod djece- 1. dio

Postojanost dječje pretilost u zadnje vrijeme uzima sve više maha i kao takve učestale pojave, ukazuje na alarmiranje agencija, država, vlada, znanstvenika i roditelja o brizi i ozbiljnom shvaćanju ove pojave.

Prema definiciji dječje pretilosti International Obesity Task Force, učestalost pretilosti je u svjetskoj populaciji djece između 5 i 17 godina otprilike 2-3% (Lobstein i sur., 2004).

Utjecaj dječje pretilosti na smrtnost, starenje i kvalitetu života ju svrstava i prepoznaje kao epidemiju 21. stoljeća i glavni javni zdravstveni problem kako prenosi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Pretilost kod djece je prepoznata kao uzročnik povećanog rizika od raznih srčanožilnih oboljenja poput povećanog krvnog tlaka, dijabetesa i dislipidemije (Steinberger i Daniels, 2003), a sve nabrojano su osnovne komponente metaboličkog sindroma kod djece i adolescenata (Weiss i sur. 2004).

Što se tiče tretiranja i programa redukcije prekomjerne tjelesne mase kod djece ima različitih stavova. Preporuča se pažnja pri unosu kalorija i tjelesna aktivnost jer je sedentarni način života učestao u populaciji današnje djece. Tako na primjer, (Edmunds i sur., 2001) preporučuju promjenu u svakodnevnom životu djeteta, odnosno povećanje tjelesne aktivnosti i stvaranje navike zdravo jesti.

Neizbalansirana dijeta, odnosno prekomjeran unos kalorija i smanjena tjelesna aktivnost uzrokuje stvaranje masnih naslaga u adipoznom tkivu, što utječe na metabolizam, osjetljivost na inzulin i druge komponente metaboličkog sindroma (Despres i sur. 2008).

Sve napisano upozorava na važnost shvaćanja ovog velikog problema s kojim se suočavaju današnja djeca i sugerira na mobilizaciju svih segmenata društva u pronalaženju rješenja protiv ove epidemije.

U 2. dijelu ćemo pisati o konkretnoj usporedbi 3 različita programa i njihovim efektima na pretilu djecu između 8 i 11 godina. 

-->