Vijesti » Vijesti iz Saveza » Ozlijeđeni sportaši u sigurnim rukama

Ozlijeđeni sportaši u sigurnim rukama

Image - Ozlijeđeni sportaši u sigurnim rukama

Na DP-u za srednje i osnovne škole, za zdravlje sportaša zadužena je liječnica sportske medicine Ilona Koval Grubišić, kako bi se pobrinula za sve ozlijeđene natjecatelje. Podrijetlom je iz Ukrajine, a u Rijeku se preselila prije tri godine nakon što je 15 godina vodila laboratorij koji se bavi zdravstenim stanjem i stupnjem utreniranosti sportaša.

„Prvi put radim ovdje, zadovoljna sam organizacijom i uživam jer volim raditi s djecom. Natjecateljima sam dostupna 24 sata dnevno.“, pojasnila je.

U ovih par dana natjecanja, bila je iznimno zauzeta s prosječno 30 intervencija dnevno:

„Bilo je raznih slučajeva, osobito prehlada, ali i puno sportskih ozljeda. Najviše su me zabrinula dva sportaša koji su se zbog velike količine stresa i umora našli u hipoglikemičnom i hipotoničnom stanju.“.

Iako je zbog zdravstvenog stanja 30% ozlijeđenih propustilo dio natjecanja (neki su čak morali u karantenu ili na šivanje), sve je na sreću završilo dobro.

Iskusna liječnica da se ozljede osnovnoškolaca razlikuju od srednjoškolskih: „Srednjoškolci se sportom bave duže i profesionalnije, a kod osnovnih škola više je slučajnih ozljeda, uzrokovanih nepažljivošću.“.

Nadamo se da će ostatak prvenstva proći sa što manje potrebnih intervencija i da će sve završiti u najboljem redu.

 

IPL ekipa: Gabrijela Kusanović, Zara Bulat, Nikolina Jurković, Maja Sadiković

-->