Vijesti » Legende hrvatskog sporta » Mate Parlov - legenda hrvatskog sporta

Mate Parlov - legenda hrvatskog sporta

Image - Mate Parlov - legenda hrvatskog sporta

LEGENDA HRVATSKOG SPORTA - Mate Parlov (16.11.1948. - 29.07.2008.)

Mate Parlov slavni je i najbolji hrvatski boksač koji je osvojio je sve što se osvojit moglo u poluteškoj kategoriji. Tijekom amaterske karijere, Mate je osam puta bio prvak Jugoslavije (od 1967. do 1974.), pet puta prvak Balkana, dva puta prvak Europe te svjetski amaterski prvak 1974. godine.

Najsjajnije njegovo odličje je olimpijsko zlato iz Münchena 1972. godine. U finalu Olimpijskih igara u poluteškoj kategoriji protivnik mu je bio Gilberto Carillo koji je slovio kao favorit. I zaista je namučio Matu. I jedan i drugi su "letili" na pod, pljuštali su teški udarci, a u jednom trenutku Mate se izvukao iz opasnog klinča, pobjegavši od serije Carillovih udaraca. Bijesan zbog dvoboja koji bi se mogao zakomplicirati, Mate Parlov je u drugoj rundi precizno pogodio Carilla u pleksus. Sudac je odlučio – bio je to tehnički nokaut. Prije toga Carillo je 'preživio' tri pada na pod i Mate Parlov je postao olimpijski pobjednik. Pogledajte spomenutu borbu:

Profesionalni europski prvak u poluteškoj kategoriji po WBC kategoriji postao je pobjedom na Marakani u Beogradu protiv Talijana Domenica Adinolfija. Tri je puta zaredom branio naslov najboljeg boksača na Starom kontinentu, A svjetski prvak postao je 1978. godine, protivnik mu je bio Argentinac Cuello kojeg je svladao još u trećem kolu olimpijskog turnira u Münchenu. Nakon jednog udarca Cuellu je samo klonula glava, pa i tijelo. Ta scena dugo je godina bila i uvodna špica sportskih pregleda u bivšoj državi.

U amaterskom natjecanju Mate je sudjelovao u 310 mečeva, a doživio je samo 13 poraza. Kao profesionalac je pobijedio u 24 od 29 borbi, dvije su završile bez pobjednika, a samo je tri puta poražen.

Mate Parlov bio je genijalni boksač. U njegovu najboljem razdoblju, od 1969. do 1978, na planetu nije bilo boljega poluteškaša. Mate Parlov je sportom, kojim otkako je svijeta, dominiraju razbijači, vladao glavom. Bio je vrlo pametan boksač, koji je fenomenalnom strategijom i nesvakidašnjom tehnikom, lomio suparnike svih vrsta. Parlov je jedan od najljepših dokaza kako u boksu velikan ne mora nužno biti razbijač.

Bio je veliki, nedostižni šampion!!!

 

 

izvori:

http://hr.wikipedia.org

http://sportske.jutarnji.hr/mavrovic--mate-parlov-je-bio-puno-veci-i-od-drazena-i-od-janice/853356/

http://sportski.net.hr/vremeplov/ukradene-hrvatske-medalje-zlato-mate-parlova-pripalo-srbiji

-->