Vijesti » Vijesti iz Saveza » Izradili smo već 1000 iskaznica!

Izradili smo već 1000 iskaznica!

Image - Izradili smo već 1000 iskaznica!

Hrvatski školski sportski savez odvažno je 12. siječnja 2013. godine krenuo u projekt izdavanja iskaznice HŠSS-a. Nakon prvih mjesec dana moramo se pohvaliti da "posao dobro ide". Nakon višemjesečnih priprema, uhodavanja procesa, stvaranja novih računalnih programa i velike baze podataka, proces izrade je krenuo.

Sve što je povezano sa iskaznicama radi se u prostorijama Saveza. Za potrebe tiskanja kupili smo dva specijalna printera koji na plastičnu karticu tiskaju podatke i sliku učenika. Jedna printer tiska lice iskaznice na kojoj je slika u boju i podaci o učeniku, dok drugi printer tiska naličje iskaznice samo u crnoj boji.

Tiskanje iskaznica tek je pretposljednji korak u cijeloj toj priči. Prvi korak poduzimate vi, dragi učenici. U trenutku kada ste se odlučili da želite imati iskaznicu Hrvatskog školskog  sportskog  saveza počinje avantura koja će, ako sve prođe u redu, trajati nešto manje od mjesec dana. Treba, ipak napomenuti da za sada Iskaznica HŠŠS-a nije obavezna. Identifikacija učenika na natjecanju moguća i je Identifikacijskim listom. Ipak, dogodine, možda postane obavezna!

Prvo što trebate je na web stranicama HŠŠS-a pročitati, i dva puta ako treba, sve upute i savjete koji se odnose na izradu iskaznice. U toj avanturi očekuju vas mnoge poteškoće. Prije svega riječ je o vašoj slici. Da bi izdali iskaznicu, koja je identifikacijski dokument, moramo imati sliku na koja vas možemo prepoznati. To znači da osim vas na njoj ne bi smjeli vidjeti ništa drugo. To je prvi test na kojem neki padaju.

Naime, kada putem naše web aplikacije popunite podatke o sebi i kada nam pošaljete svoju sliku, tada imamo prvu provjeru. Naš stručni suradnik Marko Soldo, provjerava kakvu ste nam to sliku poslali. Ako je sve OK, pušta vas dalje, ako vam slika nije dobra, šalje vam obavijest da je vaš zahtjev odbijen zbog nevaljale slike. Tada vam nema druge nego da se malo bolje poigrate s fotoaparatom ili mobitelom s ugrađenom kamerom. Najjednostavnije je., javljaju nam učenici, uzeti mobitel, stati ispred bijelog zida i klik, slika je tu.  Nemamo podataka da je netko više puta pao na ovom ispitu.

Nakon što smo zapremili ispravnu sliku (ispravna slika osim po onome što se vidi, a to ste vi, mora imati i minimalne dimenzije, koje se računaju u broju piksela visine i širine slike. Taj minimum je 300x 374 piksela)  i podatke tada vaš zahtjev i podatke u njemu pohranjujemo u našu bazu podataka. Moramo reći da se o vašem OIB-u, posebno brinemo. Njega  pohranjujemo s pažnjom i prema propisima i dozvolu Agencije za zaštitu osobnih podataka.  Zadnje 4 znamenke su vidljive ali prvih 7 šifriramo s prilično jakim ključem i tako šifrirane pohranjujemo u bazi. U slučaju otuđenja uređaja na kojem su podaci pohranjeni oni se ne bi mogli zloupotrijebiti.

Kada nam poštar donese dovoljno zahtjeva odmah, krećemo u izradu iskaznica. Pomoću posebno izrađenog računalnog programa sortiramo zahtjeve po županijama i školama i odmah ih pretvaramo u iskaznice.

Iskaznice su od plastike. Formatom i kvalitetom su jako slične osobnim iskaznicama. Imamo dovoljne količine takozvanih "tijela iskaznica", tj, iskaznice koja već ima naslikanu pozadinu ali s ostavljenim praznim mjestima za sliku i podatke.

Iskaznice se izrađuju u dva koraka.  U prvom se printa u boji slika i podaci s lica iskaznice. Nakon toga se iskaznice okreću i stavljaju u drugi printer  koji printa podatke s naličja, ali samo u crnoj boji. Posebnost ove faze izrade je da se ni u kom slučaju prstima NE SMIJE dodirnuti površina iskaznice prije nego se završi printanje. Ako se kojim slučajem to dogodi na tom se mjestu boja neće uhvatiti. Dodirivanje je dozvoljeno samo po bridovima iskaznice.

Nakon što je iskaznica izašla iz drugog printera ona je spremna za slanje. No, prije slanja mora se potvrditi njena izrada, tako da računalo zna da je ta iskaznice zaista postala stvarnost. Naši ljudi (a to su Marko i Tanja) svaku izrađenu iskaznicu  evidentiraju.

Tada se iskaznice stavljaju u posebne kutije gdje čekaju odlazak u poštu. Kada se nakupi dovoljno iskaznica za slanje priprema se kuverta na kojoj se nalazi adresa županijskog školskog športskog saveza. Iskaznice se tada još jednom bar kod čitačem evidentiraju da su odaslane poštom. Kuverta se lijepi i odnosi u poštu i trebala bi za par dana stići u županijski savez školskog sporta koji ih onda dostavlja onima koji su njihovo izdavanja i zatražili.

Osim problema sa slikom, primijetili smo da tražitelji iskaznice "padaju" na još jednom ispitu. Riječ je o krivo upisanim podacima. Podatak koji je upisan može biti netočan jer ste zabunili pri upisivanju. Umjesto slova B upisali ste slovo N. I tome slično. Nadalje, krivi podatak može biti i zbog nedovoljnih informacija. primjerice. Učenik Janko ide u 7. razred, a on ili netko tko je umjesto njega upisivao podatke u prijavu je upisao da Janko ide u 8. razred.

TU SVI ONI KOJI UPISUJU PODATKE MORAJU BITI JAKO, JAKO OPREZNI.

Postoje dvije razine na kojima postajete svjesni greške u odaslanim podacima.

Prva razina je odmah nakon što ste u web aplikaciji stisnuli gumb pošalji podatke. Odmah po primitku podataka, provjerava se slika i ako je sa slikom sve OK, šalje vam se PDF Zahtjeva na kojemu su vaši podaci i slika i mjesta na koja se moraju potpisati 3 odrasle osobe. Dakle, dobili ste e-mailom pdf i primijetili ste grešku.  ODMAH nazovete u Hrvatski školski sportski savez na broj telefona 01/6126147. tamo će vam se javiti naš Marko Soldo. Njemu ćete reći gdje se krije pogreška. On je ispravlja i odmah vam šalje novi PDF sa ispravljenim podacima.

Druga razina je kada ste već primili PDF i dali ga na ovjeru, roditelju, profesoru u školi i ravnatelju. Ako tada shvatite da imate grešku  ODMAH nazovete u Hrvatski školski sportski savez na broj telefona 01/6126147. tamo će vam se javiti naš Marko Soldo. Njemu ćete reći gdje se krije pogreška. On je ispravlja i odmah vam šalje novi PDF sa ispravljenim podacima.

Treća razina je kada ste već prikupili potpise odraslih osoba na zahtjevu za izdavane iskaznice. Njihovi potpisi su jamstvo da su podaci na zahtjevu TOČNI. Stoga apeliramo na sve potpisnike da DOBRO provjere podatke koji su na Zahtjevu

Kao što znate, prijavu moraju ovjeriti tri ODRASLE osobe: 1. zakonski zastupnik učenika (roditelj, staratelj i sl.) ; 2. učitelj TZK u školi koju učenik pohađa i 3. ravnatelj škole koju učenik pohađa.

Te tri odrasle bi svakako morale dobro pročitati što na prijavi piše i na vrijeme reagirati da se greška ispravi. Ako bi se dogodilo da neistiniti podaci budu otisnuti na iskaznici, mogu se pojaviti veliki problemi na natjecanju.

Ako i kada utvrdite da je neki podatak na prijavi pogrešan trebate ŠTO PRIJE nazvati u Hrvatski školski sportski savez na broj telefona 01/6126147. tamo će vam se javiti naš Marko Soldo. Njemu trebate reći i podatak o Imenu i prezimenu učenika čiji su podaci u prijavi.

Želimo Vam uspjeh u prijavama i naravno pobjede na školskim natjecanjima.

-->