Igram, pišem, lajkam

Igram, pišem, lajkam

PROJEKT IGRAM, PIŠEM, LAJKAM 2015./2016. 

Arhiva: projekt igram pišem lajkam -2012./2013., 2013./2014. i 2014./2015.

upute za učenike/novinare

UVOD

Projekt Igram, pišem, lajkam

Projekt kojeg je Hrvatski školski sportski savez pokrenuo u šk.god. 2012./2013. s ciljem popularizacije školskog sporta među učenicima te veće i kvalitetnije promocije školskih sportskih natjecanja.  IPL novinari izvještavali su s poluzavršnih i završnih natjecanja Državnog prvenstva te sa završnog natjecanja Državnog prvenstva za učenike 5. i 6. razreda.

Svi izvještaji projekta IPL bili su objavljivani na web i Facebook stranici HŠSS-a te dio njih u tiskanom izdanju Sportskih novosti.  Mentor učenicima/novinarima koji su pisali izvještaje sa završnica DP-a bio je Zlatko Karlo - novinar Sportskih novosti.

 

Statistika prve 3 sezone IPL-a:

 

 

br.izvještaja

br.novinara

br.natjecanja

pobjednik

2012 - 2013

66

55

116

Marko Šapina

2013 - 2014

73

60

125

Marija Bobinski

2014 - 2015

56

48

77

Nikolina Jurković

ukupno

195

153

318

 

 

Ove sezone dio IPL-a je i natječaj Školski sport i olimpijski pokret čija je tema Sportski novinar (Natječaj). Natječaj zajedno organiziraju HŠSS i HOO. Svi članci i uradci koji će biti objavljeni u IPL-u ući će u Natječaj.

 

Ispred HŠSS-a za provedbu projekta zadužen je Josip Košutić, stručni suradnik, a na Završnicama DP-a zaduženi za rad s IPL novinarima bit će Zlatko Karlo, novinar Sportskih novosti uz asistenciju Milana Gudeljevića, novinar Dalje.com.

 

Kako i tko  sudjeluje u Projektu?

Projekt je zamišljen na način da IPL novinari izvještavaju sa školskih sportskih natjecanja (međurazredna, gradska, općinska, županijska, poluzavršna natjecanja ŠSD-a i Završnica ŠSD-a za OŠ, SŠ i 5,6 razrede). U Projektu mogu sudjelovati učenici osnovnih i srednjih škola. Na svakom poluzavršnom natjecanju obavezno je prisustvo 1 IPL novinara kojeg odabire Županijski školski sportski savez (ŽŠSS). Pretpostavlja se da će većina IPL novinara biti izabrana iz postojećih novinarskih sekcija škola ali to ne mora biti pravilo.

IPL novinari koji su sudjelovali u Projektu u prošlim sezonama imat će priliku izvještavati sa Završnica DP-a slijedećih sportova:

 

01.05. i 02.05.

gimnastika

Osijek

23.02. i 24.02.

judo

Opatija

08.03. i 09.03.

plivanje

Čakovec

01.05. i 02.05.

gimnastika

Osijek

09.05. i 10.05.

atletika

Split

 

Gdje će se objavljivati izvješća sa natjecanja?

Vijest koju nam pošaljete, pregledat ćemo i ispraviti gramatičke pogreške  (ukoliko će biti potrebno) te objaviti na našim internetskim stranicama www.skolski-sport.hr i na našem Facebook profilu. Tekstovi sa Završnica DP-a bit će objavljeni i u Sportskim novostima.

Koje su zadaće IPL novinara?

Zadaće:

 • napisati kratko izvješće s nižih razina natjecanja sa svim potrebnim informacijama i obliku navedenim u Uputama (vidi dolje),
 • napisati kratko izvješće s poluzavršnog/završnog natjecanja sa svim potrebnim informacijama i obliku navedenim u Uputama (vidi dolje),
 • fotografirati natjecanje (dolazak ekipa, svečanosti otvaranja, skupne slike ekipa, proglašenje pobjednika,najistaknutiji pojedinac....),
 • najkasnije 3 dana nakon održanog natjecanja dostaviti HŠSS-u izvješće (sa slikama) putem već pripremljene web forme (Internet),
 • IPL novinari koji će slati izvještaja sa nižih razina natjecanja šalju izvještaje putem web forme (Internet) (klikni, što čekaš!).
 • IPL novinari koji će biti izabrani za slanje izvještaja sa poluzavršnih natjecanja  dobiti će na svoj e-mail upute i link koji će ih odvesti na web formu za predaju izvještaja.

 

Hoće li biti kakvih nagrada?

Naravno da hoće. Nagrađivat će se 5 „najaktivnija“ izvještaja s poluzavršnih natjecanja za DP OŠ i SŠ u Poreču te „5 najaktivnija“ s poluzavršnih natjecanja za DP 5. i 6. razreda u Vinkovcima. Izvještaji za koje se pokaže da su  „najaktivniji“ do 15. travnja 2016. godine (za DP OS i SŠ u Poreču) odnosno do 25. svibnja 2016. godine zaključno do 10:00 sati (5 za DP 5. i 6. razreda u Vinkovcima), biti će nagrađeni od strane HŠSS-a. Kriteriji za određivanje 10 „najaktivniji“ ,koji će izvještavati sa Završnica DP-a u Poreču (24.04 do 03.05.) i Vinkovcima (02. do 04.06), bit će zbroj:

 

 • najviše ¨like-ova¨na facebook stanici,
 • najviše komentara na facebook stranici,
 • najviše komentara na web stranici,

Najboljih 10 izvještaja, odnosno IPL novinari autori tih izvještaja, bit će nagrađeni odlaskom na Završnicu DP 2016. godine u Poreč i Vinkovce o trošku HŠSS-a te će tamo biti u ulozi IPL novinara. Na Završnicama DP-a, Poreč i Vinkovci, sudjelovat će po 1 učenik/novinar iz prijašnjih sezona koje će odabrati ocjenjivački sud HŠSS-a.

Svi IPL novinari, sudionici Završnica DP-a u Poreču i Vinkovcima (njih 10), dobit će nagradu u obliku poklon bona sportske opreme tvrtke Rost Šport, a sukladno odluci ocjenjivačkog suda HŠSS-a.

Uz 10 najboljih u školskoj godini 2015./2016. na Završnicama DP-a (judo, gimnastika, plivanje,atletika) sudjelovali će i nagrađeni učenici iz prethodnih sezona (ukoliko su još uvijek u sustavu obveznog obrazovanja), ali oni ne bi ulazili u konkurenciju za najboljeg novinara/učenika u ovoj školskoj godini.

 

 

2013

1

Marko Šapina

2014

5

Marija Bobinski

2015

11

Gabrijela Kusanović

2

Sara Borzić

6

Tea Franjić

12

Zara Bulat

3

Sara Horvatić

7

Marija Levačić 

13

Maja Sadiković

4

Lara Lender

8

Maja Nedeljko

14

Nikolina Jurković

5

Marko Grgurović

9

Petra Ivančić

15

Julia Šaravanja
10

Natali Antunović

16

Marija Filipović17

Zara Bulat18

Helena Vuković

 

UPUTE

vijest je temeljna novinarska vrsta. Ona je najkraći novinarski oblik i sadrži istinite, kratke, jasne i pravodobne podatke o nekom događaju.

 

 

Bitni elementi vijest jesu:

    1. istinitost

    2. aktualnost (to znači objaviti vijest što brže nakon događaja)

    3. zanimljivost

    4. važnost

    5. kratkoća

    6. jasnoća

    7. preciznost

 

 

Stoga vijest mora odgovoriti na sedam pitanja:

    1. TKO?

    2. ŠTO?

    3. KADA?

    4. GDJE?

    5. ZAŠTO?

6. KAKO?

7. TKO SE ISTAKNUO?

 

 

 Svako izvješće treba sadržavati :

 1. kratko izvješće sa svim podacima o natjecanju  
 2. *fotografije (priložiti slike ekipa i bar jednu sliku iz same igre ili dodjele medalja, najistaknutijeg pojedinca - ako nastupaju četiri ekipe onda treba 4 slike, ako nastupa samo tri ekipe onda tri slike)
 3. 3.       kratki interview sa najistaknutijem pojedincem
 4. vaš kreativni dio (dio u kojem vi pišete svoj doživljaj sa natjecanja)

Što ako se dogodi neki fair play događaj?

Svaki organizator natjecanja na zapisničkom stolu ima obrazac za prijavu Fair play događaja. Kada se takav događaj desi, o njemu napišite nekoliko redaka i na zapisničkom stolu potražite obrazac za prijavu te podsjetite organizatora da ga prijavi. Ako kojim slučajem obrasca nema, potražite ga na web stranici našeg saveza: (http://www.skolski-sport.hr/assets/files/obrazac_za_prijedlog_fpss.pdf  u odjeljku Fair play). Na taj će način događaj ući u konkurenciju za dobivanje godišnje Fair play nagrade školskog sporta.

Fair play događaj možete poslati koristeći web formu za slanje novinarskog izvještaja. Potrebno je samo označiti da je riječ o fair play događaju.

IZVJEŠTAJI

 

Izvještaji trebaju sadržavati gore navedene elemente vijesti (vidi Upute) međutim od svakog IPL novinara očekuje se kreativnost i sloboda u pisanju što će izvještaje činiti originalnim i zanimljivim.  Moguće je da se u jednom danu i na istom mjestu održe jedno, dva ili četiri natjecanja. U tom slučaju piše se samo jedan izvještaj koji objedinjava rezultate sa svih natjecanja.

 

Kako predati novinarski izvještaj:

 

Sve izvještaje ćete pisati koristeći web formu.

NIŽE RAZINE  NATJECANJA

Na web formi potrebno je ispuniti sve tražene podatke te upisati tekst i „uploadati“ slike.

POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Kada vas županijski tajnik, odnosno provoditelj natjecanja odabere da budete IPL novinar, dobiti ćete na svoj e-mail upute i link koji će vas dovesti na web formu gdje ćete moći ostaviti svoje podatke i svoj izvještaj(e) i fotografije.  Važno je da vašem županijskom tajniku ili osobi koju on odredi ostavite svoj valjani e-mail.

 

Umetanje teksta

 

POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Novinarski izvještaj ćete, pretpostavljamo, pisati u nekom uređivaču tekstova (MS Word, Openoffice word ili neko drugi program). Tekst NEMOJTE uređivati (stvarati, odlomke, uvlačiti tekst, dodavati/mijenjati fontove i slično.) U tekstu označite gdje želite da bude vaša slika. Na primjer: „Ovdje neka bude slike sa nazivom prije_utakmice.jpg , ili nešto slično. Tekst za koji smatrate da je gotov, označite (Ctrl+A), kopirajte (Ctrl+C) i umetnite u prostor koji je označen za vaš novinarski izvještaj (Ctrl+V). Pošaljite ga klikom na gumb „Pošalji“

 

Umetanje slika

POLUZAVRŠNA NATJECANJA

Kod oznake za umetanje slike kliknite na gumb Browse. Tim klikom će se otvoriti direktorijsko stablo na vašem računalu. Pronađite mjesto (mapu) gdje ste smjestili slike koje ste odredili da će pratiti vaš novinarski izvještaj. Kliknite na sliku, primjerice: prije_utakmice.jpg i potvrdite sa OK.

Nakon klika na OK slika putuje sa vašeg računala  na naše računalo.

Imate li potrebe za slanjem još slika, ponovite postupak. Slike neka budu u veličini u kojoj ste ih napravili. NEMOJTE smanjivati ni povećavati slike.

 

Slanje fair play događaja

Postupak je isti kao za slanje novinarskog izvještaja osim što ćete kliknuti na gumb „Slanje Fair play izvještaja“. Ako imate koju sliku iz fair play izvještaj ponovite postupak za slanje slika.

 

Slanje video materijala

Za slanje video materijala koristiti ćete neki od servisa za slanje velikih datoteka. Mi predlažemo Jumbo mail.

U vašem internetskom pregledniku (Mozila Firefox, Chrome, Opera ili IE) u adresnu traku upišite: https://jumbo.iskon.hr

Slijedite upute. Adresa elektronske pošte za mail primatelja upišite [email protected]

Pošaljite video materijal. Za slanje dodatnih informacija vezani uz video, molim vas šaljite na istu adresu elektronske pošte ([email protected]).

 

VREMENIK:

 • izvještaji, IPL novinara, sa poluzavršnih natjecanja za DP OŠ i SŠ u Poreču  se objavljuju i „lajkaju“  do 15. travnja 2016. godine.
 • objava nagrađenih, IPL novinara,  do 19. travnja 2016. godine.  - za DP OŠ i SŠ – Poreč
 • izvještaji, IPL novinara,  sa poluzavršnih natjecanja za DP 5. i 6. razrede - Vinkovci se objavljuju i „lajkaju“  do 25. svibnja 2016. godine.
 • objava nagrađenih, IPL novinara,  do 30. svibnja  2016. godine.  - za DP 5. i 6. razrede – Vinkovci
 • izvještaji sportskih i IPL novinara iz Natječaja zaprimaju se i objavljuju do 15. svibnja 2016. godine
 • objava nagrađenih sportskih i IPL novinara iz Natječaja,  do 31. svibnja  2016. godine.

 

NAPOMENA:

Potičemo vas da obavijestite sudionike natjecanja da posjete www.skolski-sport.hr i naš Facebook profil. te da „lajkaju“ vaše vijest i našu stranicu.

 

Komentari

marija    20.04.2015, 15:39:01
bravo
Navijačica    09.04.2015, 17:27:08
Sva potpora našim Kaštelanima! Samo naprijed!
ivo    08.04.2015, 16:04:30
samo naprijed
omega    07.04.2015, 13:47:11
A ocaja
Mina    05.04.2015, 11:02:04
valja,super
Katarina    05.04.2015, 11:00:29
Svaka čast,extra,odlično,krasno,izvrsno,brilijantno,fantastično

Napiši komentar


Ako imate problema s raspoznavanjem koda kliknite kako bi se generirao novi.
Unesite znakove: