Vijesti » Legende hrvatskog sporta » Bernard Bajdo Vukas - legenda hrvatskog sporta

Bernard Bajdo Vukas - legenda hrvatskog sporta

Image - Bernard Bajdo Vukas - legenda hrvatskog sporta

LEGENDA HRVATSKOG SPORTA - BERNARD - BAJDO VUKAS - rođen 01.05.1927. u Zagrebu, umro 04.04.1983. u Zagrebu

Nastavljamo rubriku o legendama hrvatskog sporta. Na red je došao i nogomet. Teško je i gotovo nemoguće uspoređivati sportaše iz raznih vremena i reći da je netko najbolji, ali ako kažemo da je Bajdo Vukas jedan od najboljih nogometaša hrvatske svih vremena, vjerujemo kako nismo pogriješili.

"Samo je jedan Bajdo Vukas" ponosno će reći svaki iskreni zaljubljenik u nogomet. Bio je to čovjek kojeg su podjednako voljeli i "purgeri" i "tovari". Smatra se jednim od najboljih nogometaša ikad rođenih na prostoru bivše Jugoslavije, a nogometni povjesničari svrstavaju ga među najboljih deset igrača svijeta 50-ih godina prošlog stoljeća. Legenda o njegovim driblinzima i danas živi.

Bernard Bajdo Vukas, po nadimku žuti pes, rođeni je Zagrepčanin. Karijeru je zapoečo u HŠK Concordia, a godine 1947. počinje igrati za splitski Hajduk i tamo ostvaruje iznimnu karijeru. S Hajdukom osvaja nogometna prvenstva Jugoslavije 1950., 1952. i 1955. godine. U sezoni 1954./55. bio je najbolji strijelac prve nogometne lige s 20 postignutih golova, a te 1955. godine biva proglašen i najboljim jugoslavenskim sportašem. Dva puta je za reprezentaciju Jugoslavije nastupao i na Svjetskim nogometnim prvenstvima, u Brazilu 1950. te u Švicarskoj 1954.

Priča o Vukasu brzo se proširila Europom pa je 1953. godine, uz Kubalu, Nordhala, Bonipertija, Zebeca i Čajkovskog nastupio za reprezentaciju Svijeta, koja je na Wembleyu uljepšala proslavu 90. obljetnice Engleskog nogometnog saveza. Utakmica je završila 4:4, a Bajdo je bio najistaknutiji igrač. Dvije godine kasnije, točnije 13. kolovoza 1955., u Belfastu je u dresu Europe, momčadi Velike Britanije zabio tri pogotka za pobjedu 4:1, potvrdivši da je te sezone, samo godinu dana prije negoli je France Football prvi put dodijelio svoju Zlatnu loptu, bio ponajbolji nogometaš Europe.

Manje je poznato kako je Bajdo Vukas s reprezentacijom Jugoslavije osvojio 2 srebrne olimpijske medalje, na Olimpijskim igrama 1948. u Londonu i 1952. u Helsinkiju.

 

Za razliku od današnjih profesionalnih nogometaša, malo je vremena proveo u inozemstvu, imao je kraća razdoblja za talijansku Bolognu. Njegov transfer bio je u to doba jedan od najvećih transfera. U Bolognu je prešao za 600 milijuna lira, a zanimljivo je da je od transfera poklonio gradu Splitu odašiljač na Marjanu da bi mogli gledati talijanski RAI. Igrao je i u austrijskim klubovima, Austriji Klagenfurt, GAK iz Graza i KSV Kapfenberg gdje je završio karijeru.

Bajdo je bio univerzalan igrač, strašan dribler, nogometni genije, izvanredan strijelac, bio je strašan vođa na terenu, imao je neiscrpnu energiju koju je cijelu koristio na utakmicama, i zato su ga gledatelji voljeli.

Bajdo Vukas bio je legendarni kapetan Hajduka, za kojeg je odigrao 615 utakmica i postigao 300 golova. Za Jugoslaviju je nastupio 59 puta i pritom postigao 23 gola, a jedno vrijeme je bio i kapetan izabrane vrste.

POgledajte filim o Bajdi Vukasu na youtube-u:

 

 

izvori:

http://www.hoo.hr

http://hr.wikipedia.org/wiki/Bernard_Vukas

http://www.tportal.hr

https://www.facebook.com/pages/Bernard-Vukas

http://www.cro-manager.net

 

-->