Vijesti » Legende hrvatskog sporta » Đurđica Bjedov - legenda hrvatskog sporta

Đurđica Bjedov - legenda hrvatskog sporta

Image - Đurđica Bjedov - legenda hrvatskog sporta

LEGENDA HRVATSKOG SPORTA - ĐURĐICA BJEDOV (05.04.1947.)

Đurđica Bjedov osvojila je zlatnu olimpijsku medalju u plivanju 1968. godine u Mexicu, najveće postignuće sportaša. Na 100 metara prsno postavila je olimpijski rekord i osvojila zlatnu medalju. Na 200 metara prsno osvojila je srebro, a da praktički mjesec dana prije Igara u Meksiku nije uopće bila kandidat za nastup na Olimpijskim igrama. 

O tom, vrlo teško ponovljivom uspjehu, Đurđica Bjedov je izjavila:

"Morate znati da je disciplina na 100 metara prsno bila nova olimpijska disciplina, a najveće favoritkinje bile su Galina Prozumenščikova iz Rusije i Sharon Wichman iz SAD. Ja sam u finale ušla s petim vremenom i plivala sam u drugoj stazi. Jedino čega se sjećam bilo je onih pola sata prije utrke. Kakva nervoza, srce ti tuče kao ludo. Trema i to prava. No, tada sam shvatila, i moje suparnice osjećaju isti strah. Nemaju prednost o kojoj se govorilo".

"Meni je čuveni sportski komentator Mladen Delić s novinarskog mjesta pokazivao da sam prva, ja nisam vjerovala i uperila sam prst u samu sebe, od tuda i ta moja iznenađujuća gestikulacija u stilu - Nemoguće da sam to ja! Bile su to uistinu prevelike emocije i prebrzo se sve to događalo, Previše toga u dvije sekunde. Predivno je što je kamera u tom momentu išla prema meni i to zabilježila. To ostaje kao jedna lijepa ljudska gesta da se ne zaboravi, da u jednom velikom trenutku uspjeha čovjek ostaje čovjekom."

"Kako vrijeme više prolazi, tako vidim da uopće nisam slučajno trijumfirala. Premda sam i ja mislila ponekad da je to bilo slučajno. U tom trenutku sam jednostavno bila najjača. Nisam smatrala da one što imaju više ili bolje i sjajnije, mogu bolje. Noge su vaše, duša je vaša, srce je vaše, želja za pobjedom je vaša. Vjerojatno je to bilo jače od svega onoga što su one imale, i u tom momentu, to je presudilo. Vjerujte mi, ja se same utrke uopće ne sjećam".

"Zapravo, malo tko me razumio onda, malo tko me razumije i danas. Jasno, kad je o sportu riječ. U toj mojoj utrci sport se vratio tamo gdje pripada. Šta time hoću reći? Da u sportu ne smiju odlučivat sprave, medicina, da sport mora ostat pošten i čist. Onakvim kakvim ga je prikazivao i u koga je vjerovao moj otac. I onda i sad sam u duši pravi pravcati sportaš. Tko je najbolji neka dobije. I gotovo. Ja sam u Meksiku bila najbolja i osvojila sam zlato. I ta moja medalja ostala je čista."

Prilikom povratka, Split je Đurđici Bjedov priredio veličanstven doček, na rivi i po okolnim ulicama čekalo ju je sto tisuća ljudi. Olimpijska pobjednica stigla je u svoj rodni grad s golemim, meksičkim sombrerom na glavi.

Pogleadjte gostovanje Đurđice Bjedov u emisiji Mosorijada, prije nekoliko godina:


Izvori:

www.slobodnadalmacija.hr

sportski.net.hr

hr.wikipedia.org

-->